preskoči na sadržaj

Tehnička škola za strojarstvo i mehatroniku, Split

Login
e-DNEVNIK

 

 

BROJAČ POSJETA
Ispis statistike od 7. 11. 2009.

Ukupno: 702793
Ovaj mjesec: 9733
Danas: 203
KALENDAR
« Rujan 2021 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
30 31 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
Prikazani događaji

TEHNIČAR ZA MEHATRONIKU

Naziv mehatronika potječe iz Japana, a objedinjuje dvije ključne riječi MEHANIKA i ELEKTRONIKA. Mehatronika je interdisciplinarno područje koje se temelji na elektrotehnici i strojarstvu  te automatizaciji, informatici i robotici. Nastalo je kao rezultat napretka tehnike u kojoj više nema oštrih granica između pojedinih stručnih područja.

Zanimanje je uvedeno 1992. godine u Japanu i Njemačkoj dok se u našoj Školi za zanimanje tehničar za mehatroniku obrazuje  od 1997. godine. Program se redovito  usklađuje s novim znanstvenim saznanjima i potrebama tržišta rada.

Tehničar za mehatroniku stječe znanja i vještine iz znanstvenog polja elektrotehnike, računalstva i strojarstva. Kompetencije koje se dobivaju obrazovanjem za navedeno zanimanje predstavljaju sintezu svih navedenih područja i vrlo im je široka primjena u tehničkoj praksi.

Učenici se obrazuju za projektiranje i održavanje mehatroničkih sustava: strojeva, alata i uređaja koji su kombinacija strojarskih, računalnih, elektroničkih i automatskih sklopova i sustava. Naglasak je na hidrauličkim i pneumatskim sustavima koji u kombinaciji s elektronikom, PLC-ovima i mikrokontrolerima čine složene sustave za automatsku regulaciju s velikom primjenom u svakodnevnoj tehničkoj praksi.

Tijekom naobrazbe učenici se educiraju u praktikumima i laboratorijima u kojima stječu teorijske i praktične vještine koje su primjenjive na tržištu rada. U ovom zanimanju, između ostalog, učenici stječu znanja iz robotike, obnovljivih izvora energije, termodinamike, digitalne elektronike i vođenja procesa računalom. Znatan dio vještina stječe se izvođenjem Radioničkih vježbi na kojima učenici izravno primjenjuju svoja teorijska znanja.
U prilogu teksta je nastavni plan za ovo zanimanje.

Učenici Škole višestruki su državni prvaci iz mehatronike. Sudjeluju na brojnim manifestacijama i takmičenjima među  kojima je važno istaknuti i svjetsku olimpijadu znanja Worldskills 2007. u Japanu.

 

Zapošljavanje i nastavak obrazovanja

Širina znanja ovog zanimanja omogućava  zamjenu rada više djelatnika različitih profila jednim djelatnikom. Zanimanje je polivalentno te omogućava jednostavan prelazak u druga zanimanja u području strojarstva, elektrotehnike i računarstva.

Tehničar za mehatroniku dobra je podloga za specijalizacije i nastavak školovanja na veleučilišnim i sveučilišnim studijima.

 

Upis u 1. razred zanimanja tehničar za mehatroniku

Predmeti značajni za upis:

  • Hrvatski jezik
  • Matematika
  • Engleski jezik
  • Tehnička kultura
  • Fizika
  • Kemija

Bodovnog praga nema.

Nastavni plan za zanimanje Tehničar za mehatroniku

 

 

 

 

 

 

Priloženi dokumenti:
LETAK - tehnicar za mehatroniku.pdf

preskoči na navigaciju