preskoči na sadržaj

Tehnička škola za strojarstvo i mehatroniku, Split

Login
e-DNEVNIK

 

 

BROJAČ POSJETA
Ispis statistike od 7. 11. 2009.

Ukupno: 702792
Ovaj mjesec: 9732
Danas: 202
KALENDAR
« Rujan 2021 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
30 31 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
Prikazani događaji

Strojarski računalni tehničar

Strojarski računalni tehničar stječe znanja i vještine iz raznih područja strojarstva: tehnoloških procesa, strojarske energetike, konstruiranja i dizajniranja strojnih elemenata i sklopova kao i tehnologije obrade materijala. Učenici se osposobljavaju za samostalno crtanje i konstruiranje koristeći razne softverske alate koji se susreću i u proizvodnim uvjetima.

Razlika između nekadašnjih strojarskih tehničara i ovog zanimanja jest u tom što se učenici koriste računalom kao osnovnim „alatom“ za cijeli niz nastavnih predmeta, a poseban naglasak je na CAD/CAM tehnologijama i korištenju softvera za tehničko crtanje odnosno konstruiranje (AUTOCad, CATIA, Solid Edge).
Učenici se obrazuju za programiranje i rad na CNC strojevima (tokarilice i glodalice) što omogućuje stjecanje kompetencija traženih u svim segmentima moderne tehnike.
Pri upoznavanju i korištenju CAM tehnologija učenici se služe softverima: SINUMERIC, FANUC, ESPRIT i CATIA. Uz navedeno, učenici se obrazuju za širok dijapazon tehničkih kompetencija uključujući i upoznavanje s osnovama robotike i manipulatora. Nastavni plan je u prilogu teksta.

Škola je opremljena  didaktičkim sredstvima, opremom za hidrauličke i pneumatske sustave, opremom i uređajima za toplinsku obradu i zavarivanje te industrijskim i mobilnim robotima. Učenici imaju  na raspolaganju oko 200 računala, šest CNC strojeva (tokarilice i glodalice), kao i mnoge druge  strojeve, uređaje i opremu. U kabinetu za CNC tehnologiju učenici se osposobljavaju za izradu tehnološke dokumentacije za numerički upravljane alatne strojeve koristeći upravljačke jedinice SINUMERIK 840D i FANUC . Koristi se  i automatsko programiranje za izradu tehnološke dokumentacije primjenom profesionalnog CAD/CAM softwara  ESPRIT.

 

Zapošljavanje i nastavak obrazovanja

Strojarski računalni tehničar osposobljava se za upravljanje širokim spektrom strojarskih sustava koji su potrebni u svakodnevnoj industriji. Poseban naglasak je na novim tehnologijama koje se baziraju na obnovljivim izvorima energije, energetskoj učinkovitosti, hidrauličnim i pneumatskim sustavima za upravljanje odnosno automatizaciji postrojenja. Učenici stječu kompetencije kojima mogu konkurirati na tržištu rada te bitna znanja za nastavak studiranja na tehničkim fakultetima.

Strojarski računalni tehničar pokriva sve aspekte strojarske struke te se nakon završetka školovanja učenici s lakoćom mogu opredijeliti za nastavak školovanja u specijaliziranim granama tehnike: strojarska energetika (klimatizacija, dizalice topline, motori SUI, alternativni izvori energije itd.), konstruiranje (projektiranje strojeva, uređaja, alata, hidrauličnih i pneumatskih postrojenja) i tehnologija (obrada i montaža, tehnološki postupci, tehnički materijali, toplinska obrada i slično.)

 

 Kabinet za konstruiranje pomoću računala u kojem učenici koristeći CAD programe (AutoCad, Solid Edge i CatiaV5) dizajniraju i konstruiraju strojne elemente i sklopove.

 

Upis u 1. razred zanimanja Strojarski računalni tehničar

Predmeti značajni za upis:

  • Hrvatski jezik
  • Matematika
  • Prvi strani jezik
  • Tehnička kultura
  • Fizika
  • Kemija

Bodovnog praga nema.

 

Nastavni plan za zanimanje Strojarski računalni tehničar

 

preskoči na navigaciju