preskoči na sadržaj

Tehnička škola za strojarstvo i mehatroniku, Split

Login
e-DNEVNIK

 

 

BROJAČ POSJETA
Ispis statistike od 7. 11. 2009.

Ukupno: 702793
Ovaj mjesec: 9733
Danas: 203
KALENDAR
« Rujan 2021 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
30 31 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
Prikazani događaji

Povijest škole

      Tehnička škola za strojarstvo i mehatroniku smještena je u Zrinsko-frankopanskoj ulici u Splitu. Školska zgrada sagrađena je davne 1904. godine na tada dalekoj periferiji težačkog Splita, među vinogradima i maslinicima. Austrijska je vlast ocijenila da je težačkom gradiću, koji je brojio tek nešto više od 18.500 stanovnika i koji je živio uglavnom od poljoprivrede, potrebna ustanova koja će proučavati poljodjelstvo, te je osnovala „C.K. kemično – gospodarsku pokušajnu stanicu“. Odabrala je udaljenu lokaciju, daleko od tadašnjeg središta grada upravo zbog poljoprivrednih terena s kojih bi dotičnim stručnjacima uzorci poljoprivrednih kultura bili na dohvat ruke.

      Kako je to desetljeće razdoblje secesije, nepoznati se arhitekt pri projektiranju nove zgrade također približio secesijskom stilu, doduše u jednoj blažoj varijanti. Bilo je to za ono vrijeme prilično impozantno zdanje – uz nadbiskupsko sjemenište, jedina veća zgrada u tom predjelu. Zgrada će tijekom godina dobiti karakterističnu sivu patinu ...

 U toj će zgradi „Poljodjelska učiona“ djelovati desetak godina, da bi se nakon završetka Prvog svjetskog rata ugasila. Privredni razvoj grada i okolice nametnuo je potrebu osnivanja i tehničkih škola u Splitu.  1920 godine je, osnutkom odsjeka za građevinske tehničare, u zgradi započela djelovati srednja stručna škola koja pored građevinskog uskoro dobiva i brodostrojarski odsjek, pa elektroodsjek, zatim strojarski i brodograđevni, te najposlije i odsjek elektroslabe struje.

Prva generacija tehničara (16 učenika) završila je svoje školovanje još 1939.god.

 

    

 

S vremenom neki od tih odsjeka mijenjaju organizaciju i ustroj, te se odvajaju u samostalne škole i odlaze iz zgrade. Pod nazivom Tehnička škola „Nikola Tesla" ostaju samo strojarski i elektro odjeli slabe i jake struje koji su u tom obliku djelovali do 1969. godine.

 

Te godine spomenuti odjeli, zajedno s nekim drugim školama, stvaraju novu obrazovnu organizaciju "Tehnički školski centar". Ulaskom u zajednički Centar, formiraju se radionice u kojima se organizira praktično-proizvodni rad za glodače, strojobravare, alatničare, bravare, mehaničare za električne strojeve, montere elektromotornih pogona, elektroničare za procesnu, računsku i mjernu tehniku, drvotehnološke stručne radnike i stolare.

 

Godine 1977. škola dobiva naziv "Centar za odgoj i usmjereno obrazovanje u metalskoj, elektro, drvoprerađivačkoj i prometnoj djelatnosti".

 

Pet godina poslije centar vraća raniji naziv "Tehnički školski centar" i dobiva ime "Branko Duplančić". Godine 1986. TŠC se širi i spaja s Brodograđevnom školom "Mirko Dumanić" i dobiva novo ime Tehnički školski centar "Mirko Dumanić".

 

1992. godine, promjenom ustroja školskih centara i škola, ukida se Tehnički školski centar "Mirko Dumanić" i osnivaju četiri nove škole: Tehnička škola Split, Elektrotehnička škola Split, Obrtničko-strojarsko-drvoprerađivačka škola Split i Industrijsko-strojarsko-brodograđevna škola Split. U staroj zgradi, u njezinom istočnom dijelu ostaje, i do danas djeluje, Tehnička škola Split.

Radi bolje prepoznatljivosti i naglašavanja područja strukovnog djelovanja 2010. godine naziv škole je promijenjen  u Tehnička škola za strojarstvo i mehatroniku.

U ovoj su zgradi nekada kao nastavnici službovali: književnik Dinko Šimunović, slikari Emanuel Vidović i Vjekoslav Parać, kipar Ivan Mirković, skladatelj Josip Hatze, arhitekt Kamilo Tončić i mnogi drugi poznati i manje poznati, ali zaslužni ljudi.

 

Također, mnogi bivši učenici ove škole bili su ili jesu uspješni privrednici, umjetnici, sportaši ...

preskoči na navigaciju