preskoči na sadržaj

Tehnička škola za strojarstvo i mehatroniku, Split

Login
e-DNEVNIK

 

 

BROJAČ POSJETA
Ispis statistike od 7. 11. 2009.

Ukupno: 641321
Ovaj mjesec: 3181
Danas: 127
KALENDAR
« Siječanj 2021 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
28 29 30 31 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
1 2 3 4 5 6 7
Prikazani događaji

KORISNI LINKOVI

Agencija za odgoj i obrazovanje

                                                                                               

 

 

                

                             Photo by Patrick Fore on Unsplash
VIJESTI IZ KNJIŽNICE
NOVI NASLOVI U ŠKOLSKOJ KNJIŽNICI
Nikolina Dolfić / datum: 13. 1. 2021. 10:56

[OPŠIRNIJE]NA NATJEČAJU "BAŠTINA NA MREŽI" NAGRAĐEN PRIJEDLOG NAŠE ŠKOLE
Nikolina Dolfić / datum: 23. 10. 2020. 09:43

Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu raspisala je natječaj Baština na mreži: izradi virtualnu izložbu u NSK, a u sklopu projekta Mreža virtualnih izložbi kulturne baštine: razvoj obrazovnih sadržaja Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu, koji podupire Ministarstvo kulture i medija Republike Hrvatske.

Na ovogodišnji Natječaj mogli su se javiti stručni suradnici knjižničari i nastavnici koji određenu nastavnu temu žele približiti učenicima u obliku virtualne izložbe. Prilikom prijave na Natječaj bilo je potrebno dostaviti prijedlog teme, opisati način na koji će se u digitalnome mediju predstaviti osoba (autor), jedno ili više djela, tema, događaj ili razdoblje te navesti popis građe koja se planira skenirati. Školska knjižničarka Nikolina Dolfić i nastavnica strojarske skupine predmeta, Vesna Plenča na natječaj su prijavile ideju izrade virtualne izložbe koja bi prikazala povijest tehničkog dokumentiranja, od crtanja rukom do računalne izrade nacrta.

Na Natječaj je pristiglo 14 prijedloga, od kojih je Povjerenstvo za dodjelu nagrade, u sastavu Anita Marin, dr. sc. Sofija Klarin Zadravec, Renata Petrušić, Vesna Vlašić, Dobrila Zvonarek i Dragana Koljenik, jednoglasno odabralo sljedeće radove:

Povijest tehničkog dokumentiranja – od crtanja rukom do računalne izrade nacrta (predlagatelj: Tehnička škola za strojarstvo i mehatroniku, Split)

Ljekarništvo u Bjelovaru do 1945. (predlagatelj: Medicinska škola Bjelovar).

Prilikom odabira, kako je i najavljeno, prednost su imali prijedlozi koji se odnose na oblikovanje virtualnih izložbi korištenjem građe iz zbirki NSK i izložbe koje se mogu koristiti u nastavi. Također, Povjerenstvo se ravnalo kriterijima cjelovitosti prijave, pravne valjanosti u pogledu autorskih prava za uporabu predviđenih djela u izradi izložbe te udjelu građe iz zbirki NSK u projektu.

Više informacija potražite OVDJE.


[OPŠIRNIJE]12. FESTIVAL PRAVA DJECE
Nikolina Dolfić / datum: 16. 10. 2020. 13:21

   

Godine 2009., povodom 20. obljetnice Konvencije o pravima djeteta, pokrenut je Festival prava djece. S ciljem podsjećanja na obvezu koju su potpisivanjem Konvencije preuzele zemlje svijeta, Festivalom se htjelo, prije svega, skrenuti pozornost na prava djece i mladih koristeći alate filmske umjetnosti te brojne mogućnosti koje nam osiguravaju kreativnost i stvaralaštvo. Važno je skrenuti pozornost na činjenicu da svatko ima pravo na kulturne sadržaje, stoga su svi programi Festivala besplatni.

12. izdanje Festivala prava djece fokusirano je na temu mentalnog zdravlja djece i mladih koja će objediniti sve programske cjeline Festivala. Kako bi se o mentalnom zdravlju govorilo i u, ove godine posebno izazovnom, školskom okruženju, pripremljeni su i  filmovi iz programa za osnovne škole „Školski objektiv“ i za srednje škole „Mislim, dakle snimam“, tako da će sudionici Festivala o ovoj temi moći raspravljati i na nastavi.

Također, filmove možete gledati i kod kuće jer će se na HRT-u 3 prikazivati kvalitetni obiteljski filmovi u programu „Dobre vibracije“ (raspored prikazivanja je na poveznici).  Filmovi obuhvaćaju teme poput odrastanja i prepreka s kojima se djeca susreću, a zajedničko im je da su pozitivni i pružaju odlične temelje za razgovor u obitelji.


[OPŠIRNIJE]PRIJAVI SE NA NATJECANJE "ČITANJEM DO ZVIJEZDA"
Nikolina Dolfić / datum: 28. 9. 2020. 20:22

[OPŠIRNIJE]NA DRUGU OBALU S OSMIJEHOM NA LICU
Nikolina Dolfić / datum: 15. 9. 2020. 07:53

Nastavnici Nađan Dumanić i Mirjana Kamber su kao predstavnici naše škole sudjelovali na Humanitarnoj plivačkoj manifestaciji - Na drugu obalu s osmijehom na licu. Cilj plivanja nije bio takmičenje, već isticanje važnosti zajedništva i međusobne podrške te prihvaćanja djece s posebnim potrebama i njihovih obitelji. Ove godine je sudjelovalo 76 plivača, a naši nastavnici su bez obzira na velike valove i kurenat uspješno isplivali dionicu od punte Čiova do Instituta i to drugi put za redom budući da su u manifestaciji sudjelovali i prošle godine. Čestitke našim nastavnicima!

                                


[OPŠIRNIJE]EDIT CodeSchool - besplatna škola programiranja
Nikolina Dolfić / datum: 15. 9. 2020. 08:31

Splitsko-dalmatinska županija pokrenula je projekt ICT
županija koji obuhvaća niz aktivnosti  kojima je krajnji cilj razvoj ICT
sektora u Splitsko-dalmatinskoj županiji i promicanje iste kao "ICT
županije".

U okviru projekta ICT županija, Splitsko-dalmatinska županija već četvrtu
godinu organizira EDIT CodeSchool - besplatnu školu programiranja
(ictzupanija.hr/edit)  koja za cilj ima populariziranje IT vještina i
omogućavanje upoznavanja što većeg broja  učenika primijenjenom
programiranju i srodnim vještinama.

Kroz protekle tri godine edukaciju - EDIT CodeSchool besplatnu školu
programiranja pohađalo je preko 1700 učenika osnovnih i srednjih škola u
preko 30 škola i 9 gradova diljem naše Županije.

Dio IT edukacija se odvija i kroz Centar izvrsnosti SDŽ za manji broj
nadarenih učenika, dok je cilj EDIT CodeSchool približavanje IT znanja i
vještina što većem broju učenika u svim većim mjestima naše Županije,
obzirom da se radi o zanimanju koje je jako traženo i kod nas i u svijetu, a
dobro se uklapa u županijsku demografsku i depopulacijsku politiku.

Ove godine upisi u EDIT CodeSchool su od 07. do 27.09. a sve informacije
učenici će pronaći na  web stranici projekta.

 

                      


[OPŠIRNIJE]ADIO ŠKOLO! - kviz znanja
Nikolina Dolfić / datum: 30. 6. 2020. 15:19
Upetak, 3. srpnja 2020. u 19 sati u Domu mladih (Beton kino) održat će se kviz znanja - Adio školo! Najbolja tročlana ekipa srednjoškolaca osvojit će poklon bon na platformi dobartek.hr ukupne vrijednosti 300 kn, a obvezne prijave su na infozona.hr/prijava. Znanje natjecatelja provjerit će sa 60-ak abc pitanja o glazbi i filmu te aktualnim temama - parlamentarnim izborima i bolesti Covid 19. Na prigodnom druženju povodom završetka školske godine prikazat će se i video materijali koje je više od 50 srednjoškolaca, promišljajuću o pandemiji, snimilo u svojim domovima za vrijeme karantene.

[OPŠIRNIJE]STIPE GALETOVIĆ (4. D) OSVOJIO 1. i 3. MJESTO NA LITERARNIM NATJEČAJIMA
Nikolina Dolfić / datum: 12. 6. 2020. 11:54

Na petom natječaju "ČA u versin, riči i pinelu", koje tradicionalno organizira AZOO i OŠ "Bijaći", Kaštel Novi, učenik 4. D razreda naše škole, Stipe Galetović, osvojio je prvo mjesto s pjesmom "Merjan". Za istu pjesmu osvojio je i 3. mjesto na natječaju Ogranka Matice hrvatske, kojim se nastojalo motivirati učenike srednjih škola na pisanje pjesama o simbolu grada Splita, park-šumi Marjan. Mentor mu je bio profesor savjetnik, Nađan Dumanić, dipl. ing.

U nastavku, pod opširnije, pročitajte Stipinu pjesmu.


[OPŠIRNIJE]SANJAM ŠKOLU: poziv učenicama i učenicima srednjih škola
Nikolina Dolfić / datum: 27. 5. 2020. 14:48

Sigurni smo kako su okolnosti epidemije pokazale kolika je važnost i vrijednost obrazovanja u našim životima. Osim što u formalnom obrazovanju provedemo 10 do 12 godina (a neki i više), obrazovanje nas, što je puno važnije, priprema za život, suradnju, rad, djelovanje i učenje u budućem životu.

Vjerujemo kako su te ove okolnosti potaknule i da malo dublje razmišljaš o obrazovanju i školi, da se pitaš zašto učiš određene stvari, zašto je škola organizirana tako kako je organizirana, brinemo li i koliko kao društvo za obrazovanje i škole i sl.

Upravo ta razmišljanja o obrazovanju i školi s pogledom u budućnost bismo voljeli čuti.

Prošlost jest bitna jer iz nje možemo učiti. No, budućnost je bitnija i voljeli bismo da pišeš o budućnosti, da sanjaš školu budućnosti, školu u koju bi volio/voljela (opet) ići. Voljeli bismo da tvoje iskustvo pohađanja škole i razmišljanje o školi budućnosti potakne na razmišljanje druge učenike/ce, roditelje, učitelje/ice, a najviše donositelje odluka na zajedničko promišljanje o budućnosti obrazovanja i škole, jer budućnost bi trebala biti bolja od prošlosti.

Kakvi bi odnosi bili u toj školi, koje bi predmete imala, kako bi se učenici trebali osjećati u takvoj školi, kako bi bila organizirana – ovo su samo neka pitanja na koja bismo voljeli čuti tvoje razmišljanje. Sigurni smo da ima i drugih, vjerojatno za tebe važnijih pitanja vezanih za školu i obrazovanje. Slobodno ih postavi i obrazloži svoje razmišljanje.

Tvoje razmišljanje očekujemo do 25. lipnja 2020. godine u pisanoj formi do jedne i pol kartice teksta (2700 znakova s prazninama) u MS Word ili PDF formatu.

Kako bi se prijavio/prijavila, molimo te da prvo ispuniš prijavni obrazac, a svoj rad pošalješ na adresu e-pošte pripreme@fso.hr. Ime datoteke neka bude tvoje ime i prezime.*

Osigurat ćemo da tvoje radove pročitaju ljudi kojima je stalo do obrazovanja, a najbolje radove ćemo objaviti na našim mrežnim stranicama i u posebnoj publikaciji.

Također, najbolje radove ćemo nagraditi poklon bonovima od 1.000, 700 i 400 kuna u knjižarama i određenim trgovinama u dogovoru s tobom.

Stoga, olovku, pa računalo u ruke i napiši nam kakvu školu sanjaš!

Ovaj poziv možeš preuzeti ovdje.[OPŠIRNIJE]POVRAT POSUĐENE KNJIŽNIČNE GRAĐE
Nikolina Dolfić / datum: 19. 5. 2020. 09:19

Obaviještavamo korisnike školske knjižnice da posuđenu knjižničnu građu mogu vratiti od ponedjeljka do petka od 9 do 15 sati.

U skladu s smjernicama HZJZ-a za rad školskih knjižnica, pri ulasku u školsku knjižnicu potrebno je dezinficirati ruke, a građu odložiti u za to predviđenu kutiju. Korisnici ne smiju sami uzimati novu građu s polica.

U knjižnici smije istovremeno boraviti 7 osoba, a za računalima za korisnike maksimalno dvoje, poštujući razmak od 2 metra.

Vraćena knjižnična građa bit će u karanteni 72 sata, a potom dezinficirana i smještena natrag na police. Računala i stolovi za korisnike se dezinficiraju nakon svakog korištenja.


[OPŠIRNIJE]HNK OSIJEK pomaže maturantima položiti Državnu maturu
Nikolina Dolfić / datum: 14. 5. 2020. 10:14
HNK Osijek je otvorio YT kanal na kojem je uprizorio lektire za Državnu maturu. Projekt je napravljen u suradnji s nastavnicima književnosti, iz osječkih srednjih škola, a videa, koja se još uvijek snimaju, obuhvaćaju djela kao što su Zločin i kazna, U registraturi ili Hamlet. Videa pogledajte OVDJE.

[OPŠIRNIJE]HRVATSKA PORUKA ZA SVJETSKI DAN PLESA, 29. 4. 2020.
Nikolina Dolfić / datum: 28. 4. 2020. 11:52

Autor: Matija Ferlin, plesač. koreograf, producent

U kaosu vremena nešto se promijenilo.
U kaosu vremena možda se sve promijenilo.
U kaosu vremena možda se najviše promijenilo nešto što nam je svima zajedničko i što svi dijelimo.
Kretanje.
U kaosu promjene, prije svih drugih mjera, ograničeno je kretanje. A kretanje je nasušna potreba svih nas.
Kretanje je održavanje koraka s vremenom.
Kretanje je spajanje točaka.
Kretanje je suradnja s vlastitim tijelom.
Kretanje je postojanje izvan vlastitog tijela.
Kretanje je otpor.
Kretanje je borba.
Kretanje je ples.
Kretanje je prilaženje. Prilaženje je komunikacija. Bez kretanja i prilaženja gubimo se.
Zato je važno neprestano se kretati.
U vlastitoj koreografiji sveobuhvatne paralize pokušavam pronaći riječi kojima bi svojim prijateljima i prijateljicama, kolegama i kolegicama, publici i ljubiteljima plesne umjetnosti čestitao Svjetski dan plesa. Tražim riječi ohrabrenja koje su možda ipak najpotrebnije meni samome. U neizvjesnosti vremena pisati čestitku nije lak zadatak. Možda je primjerenije umjesto čestitke uputiti poziv, mali zadatak vama i sebi, zatvorenima u stanu, ograničenog prava i prostora za kretanje. U situaciji u kojoj se nalazimo važno je osvijestiti radost života u njegovim najsuptilnijim manifestacijama.
Čestitam vam Svjetski dan plesa i tražim od vas da obratite pažnju na sve ono što u vašoj svakodnevici već jest ples i sve ono što bi mogao biti ples.
Pogledajte na vlastitu svakodnevicu kao na malu koreografiju života. Dodajte joj ono što mislite da nedostaje, oduzmite suvišno. Podijelite pokret s ukućanima. Uhvatite nekoga za ruke. Prisjetite se koraka engleskog valcera. Pozovite one koje gledate preko ekrana da za vas izvedu malu koreografiju prkosa globalnoj situaciji krize kroz koju prolazimo.
Ples je navikao na krize.
Ples je neprestano u borbi da se održi u nimalo lakim uvjetima rada na izvedbenoj sceni. I upravo su upornost i žilavost ono što kao ljudska bića dijelimo s plesom. Čak i kad je sveden na mikro koreografiju vlastitog životnog prostora, bez izvedbi, bez predstava, bez publike, ples u svojoj mirnoći neprestano titra. Važno je da zajedničkim snagama održimo to titranje.
 
Sretan vam Svjetski dan plesa!
 
 

[OPŠIRNIJE]NOĆ KNJIGE 23.4.2020. - Natječaj školske knjižnice "Budi promjena koju želiš vidjeti u svijetu"
Nikolina Dolfić / datum: 19. 4. 2020. 12:02

Panta rheiSamo mijena stalna jest, poznata je misao grčkoga filozofa Heraklita, koja jasno upućuje na neminovnost promjene. O njoj je rečeno uistinu mnogo – promišljali su je filozofi, sociolozi, književnici, a u posljednje je vrijeme kao imperativ ističu aktivisti i ekolozi, skrećući nam pozornost na činjenicu da se svijet koji poznajemo drastično mijenja.

Pod dojmom alarmantnih vijesti, rodila se ideja da se Noć knjige 2020. posveti pojmu s kojim se misleći čovjek uvijek iznova mora suočavati: PROMJENA. Snažna je to riječ koja budi razne asocijacije i promišljanja. S jedne strane, željno je prizivamo kada razmišljamo o životu u boljem, odgovornijem i humanijem društvu. S druge strane, kada je riječ o mijenjanju vlastitih navika i preispitivanju zacrtanih vrijednosti, ovaj pojam često u nama budi otpor i oklijevanje.     

_________________________________________________________________

Školska knjižničarka organizira natječaj "Budi promjena koju želiš vidjeti u svijetu" te poziva učenike naše škole da se odazovu pozivu na sudjelovanje u Noći knjige i odgovore na zadanu temu PROMJENA, kroz literarni rad ili kroz fotografiju, a ako netko želi, može prijaviti oboje.

  1.  kroz literarne radove (proza i poezija).

Rad mora biti originalan – ne smije prethodno biti objavljen ili posuđen iz nekog već napisanog djela. Svaki rad mora sadržavati sljedeće podatke: ime i prezime učenika, razred.  Pišite Times New Romanom, font 12, prored 1,5. Radove šaljite kao prilog maila.

  1. kroz fotografiju

Fotografija treba biti u skladu s temom promjena ili u kadru prikazivati knjigu ili čitanje. Svaki učenik može poslati najviše dvije fotografije. Fotografije šaljite kao  prilog maila, a u tekstu navedite svoje ime i prezime te razred.

 

Posebno vas pak pozivamo da o temi razmišljate u kontekstu ekologije i odgovornoga odnosa prema svijetu u kojem živimo, gdje je promjena postala i dijagnoza i imperativ, i strepnja i izazov, nešto što uočavamo i čemu težimo.

Također možete promišljati o knjigama koje su u vama izazvale promjenu, čime su vas inspirirale i čemu su vas naučile.

 

Radove šaljite na adresu tssm.knjiznica@gmail.com

Rok za slanje vaših radova je 23.4.2020. do 12 sati

 

Najbolji radovi bit će objavljeni u Godišnjaku naše škole i mrežnim stranicama školske knjižnice, a učenicima uručene Pohvalnice.

 

Više o manifestaciji pročitajte OVDJE.


[OPŠIRNIJE]FRANZ KAFKA - PREOBRAZBA
Nikolina Dolfić / datum: 19. 4. 2020. 11:04

The Royal Opera House na svojem je Youtube kanalu postavila plesnu adaptaciju romana Preobrazba, književnika Franza Kafke. Roman je dio obvezne lektire za učenike četvrtih razreda naše škole. Predstavu možete pogledati na ovoj POVEZNICI te gledanjem predstave obilježiti Svjetski dan plesa koji se svake godine održava 29.4.

                           Edward Watson as Gregor Samsa in The Metamorphosis © ROH 2012


[OPŠIRNIJE]POSADI PRIČU! - NATJEČAJ ZA SREDNJOŠKOLCE
Nikolina Dolfić / datum: 10. 4. 2020. 13:13
Este McLeod Look closely

Dragi srednjoškolci,

pošaljite nam svoje neispričane priče. Pišite o odgovornosti, dobroti, poštovanju, nježnosti, suosjećanju, humanosti, pravednosti, ustrajnosti, ljubavi, preobrazbi.

Ispričajte nam u kratkoj proznoj formi do 100 riječi. Priči, prema želji, možete dodati i naslov (koji se ne ubraja u broj zadanih riječi).

Upravo sada treba nam ovakvih riječi i ovakvih priča: da nas povežu, da nam pomognu, da nas vrate pravim vrijednostima.

U vama i u vašim pričama skrivena je moć  kojom mijenjate svijet!


Uvjeti natječaja su pod opširnije.


[OPŠIRNIJE]FILMSKI NATJEČAJ ZA SREDNJOŠKOLCE
Nikolina Dolfić / datum: 9. 4. 2020. 12:04

Info zona traži grupu srednjoškolaca koja će snimiti najbolji kratki video uradak o aktualnim izazovima Generacije Z. Za početak, dovoljno je imati bilo koji uređaj s kamerom i do 15. travnja zainteresiranu peteročlanu grupu prijaviti putem prijavnice dostupne na infozona.hr/prijava.

- Prijavljene grupe dobit će zadatak u svojim domovima snimiti video materijale koji aktualiziraju promišljanja srednjoškolaca o aktualnoj borbi protiv pandemije, utjecaju na kvalitetu života, obrazovanje i navike te razmišljanja o budućnosti i ulozi mladih u društvenim izazovima uzrokovanih pandemijom. Za potrebe komunikacije, snimanja i razmjene materijala moći će koristiti dostupne online servise i kamere svojih mobitela, laptopa i slično, a imat će osiguranu online mentorsku podršku u čemu će im koristiti i moje desetogodišnje producentsko iskustvo na filmovima, serijama i reklamama - objašnjava Anđela Prnjak iz Info zone, ističući da će grupa koja najbolje obavi zadatak dobiti nagradu u iznosu 1000 kuna.


[OPŠIRNIJE]RSS


preskoči na navigaciju