preskoči na sadržaj

Tehnička škola za strojarstvo i mehatroniku, Split

Login
BROJAČ POSJETA
Ispis statistike od 7. 11. 2009.

Ukupno: 585847
Ovaj mjesec: 5346
Danas: 207
KALENDAR
« Svibanj 2020 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
27 28 29 30 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
1 2 3 4 5 6 7
Prikazani događaji

KORISNI LINKOVI

Agencija za odgoj i obrazovanje

                                                                                               

 

 

                

                             Photo by Patrick Fore on Unsplash
VIJESTI IZ KNJIŽNICE
POVRAT POSUĐENE KNJIŽNIČNE GRAĐE
Nikolina Dolfić / datum: 19. 5. 2020. 09:19

Obaviještavamo korisnike školske knjižnice da posuđenu knjižničnu građu mogu vratiti ponedjeljkom, utorkom, srijedom i petkom od 9 do 15 sati.

U skladu s smjernicama HZJZ-a za rad školskih knjižnica, pri ulasku u školsku knjižnicu potrebno je dezinficirati ruke, a građu odložiti u za to predviđenu kutiju. Korisnici ne smiju sami uzimati novu građu s polica.

U knjižnici smije istovremeno boraviti 7 osoba, a za računalima za korisnike maksimalno dvoje, poštujući razmak od 2 metra.

Vraćena knjižnična građa bit će u karanteni 72 sata, a potom dezinficirana i smještena natrag na police. Računala i stolovi za korisnike se dezinficiraju nakon svakog korištenja.


[OPŠIRNIJE]HNK OSIJEK pomaže maturantima položiti Državnu maturu
Nikolina Dolfić / datum: 14. 5. 2020. 10:14
HNK Osijek je otvorio YT kanal na kojem je uprizorio lektire za Državnu maturu. Projekt je napravljen u suradnji s nastavnicima književnosti, iz osječkih srednjih škola, a videa, koja se još uvijek snimaju, obuhvaćaju djela kao što su Zločin i kazna, U registraturi ili Hamlet. Videa pogledajte OVDJE.

[OPŠIRNIJE]HRVATSKA PORUKA ZA SVJETSKI DAN PLESA, 29. 4. 2020.
Nikolina Dolfić / datum: 28. 4. 2020. 11:52

Autor: Matija Ferlin, plesač. koreograf, producent

U kaosu vremena nešto se promijenilo.
U kaosu vremena možda se sve promijenilo.
U kaosu vremena možda se najviše promijenilo nešto što nam je svima zajedničko i što svi dijelimo.
Kretanje.
U kaosu promjene, prije svih drugih mjera, ograničeno je kretanje. A kretanje je nasušna potreba svih nas.
Kretanje je održavanje koraka s vremenom.
Kretanje je spajanje točaka.
Kretanje je suradnja s vlastitim tijelom.
Kretanje je postojanje izvan vlastitog tijela.
Kretanje je otpor.
Kretanje je borba.
Kretanje je ples.
Kretanje je prilaženje. Prilaženje je komunikacija. Bez kretanja i prilaženja gubimo se.
Zato je važno neprestano se kretati.
U vlastitoj koreografiji sveobuhvatne paralize pokušavam pronaći riječi kojima bi svojim prijateljima i prijateljicama, kolegama i kolegicama, publici i ljubiteljima plesne umjetnosti čestitao Svjetski dan plesa. Tražim riječi ohrabrenja koje su možda ipak najpotrebnije meni samome. U neizvjesnosti vremena pisati čestitku nije lak zadatak. Možda je primjerenije umjesto čestitke uputiti poziv, mali zadatak vama i sebi, zatvorenima u stanu, ograničenog prava i prostora za kretanje. U situaciji u kojoj se nalazimo važno je osvijestiti radost života u njegovim najsuptilnijim manifestacijama.
Čestitam vam Svjetski dan plesa i tražim od vas da obratite pažnju na sve ono što u vašoj svakodnevici već jest ples i sve ono što bi mogao biti ples.
Pogledajte na vlastitu svakodnevicu kao na malu koreografiju života. Dodajte joj ono što mislite da nedostaje, oduzmite suvišno. Podijelite pokret s ukućanima. Uhvatite nekoga za ruke. Prisjetite se koraka engleskog valcera. Pozovite one koje gledate preko ekrana da za vas izvedu malu koreografiju prkosa globalnoj situaciji krize kroz koju prolazimo.
Ples je navikao na krize.
Ples je neprestano u borbi da se održi u nimalo lakim uvjetima rada na izvedbenoj sceni. I upravo su upornost i žilavost ono što kao ljudska bića dijelimo s plesom. Čak i kad je sveden na mikro koreografiju vlastitog životnog prostora, bez izvedbi, bez predstava, bez publike, ples u svojoj mirnoći neprestano titra. Važno je da zajedničkim snagama održimo to titranje.
 
Sretan vam Svjetski dan plesa!
 
 

[OPŠIRNIJE]NOĆ KNJIGE 23.4.2020. - Natječaj školske knjižnice "Budi promjena koju želiš vidjeti u svijetu"
Nikolina Dolfić / datum: 19. 4. 2020. 12:02

Panta rheiSamo mijena stalna jest, poznata je misao grčkoga filozofa Heraklita, koja jasno upućuje na neminovnost promjene. O njoj je rečeno uistinu mnogo – promišljali su je filozofi, sociolozi, književnici, a u posljednje je vrijeme kao imperativ ističu aktivisti i ekolozi, skrećući nam pozornost na činjenicu da se svijet koji poznajemo drastično mijenja.

Pod dojmom alarmantnih vijesti, rodila se ideja da se Noć knjige 2020. posveti pojmu s kojim se misleći čovjek uvijek iznova mora suočavati: PROMJENA. Snažna je to riječ koja budi razne asocijacije i promišljanja. S jedne strane, željno je prizivamo kada razmišljamo o životu u boljem, odgovornijem i humanijem društvu. S druge strane, kada je riječ o mijenjanju vlastitih navika i preispitivanju zacrtanih vrijednosti, ovaj pojam često u nama budi otpor i oklijevanje.     

_________________________________________________________________

Školska knjižničarka organizira natječaj "Budi promjena koju želiš vidjeti u svijetu" te poziva učenike naše škole da se odazovu pozivu na sudjelovanje u Noći knjige i odgovore na zadanu temu PROMJENA, kroz literarni rad ili kroz fotografiju, a ako netko želi, može prijaviti oboje.

  1.  kroz literarne radove (proza i poezija).

Rad mora biti originalan – ne smije prethodno biti objavljen ili posuđen iz nekog već napisanog djela. Svaki rad mora sadržavati sljedeće podatke: ime i prezime učenika, razred.  Pišite Times New Romanom, font 12, prored 1,5. Radove šaljite kao prilog maila.

  1. kroz fotografiju

Fotografija treba biti u skladu s temom promjena ili u kadru prikazivati knjigu ili čitanje. Svaki učenik može poslati najviše dvije fotografije. Fotografije šaljite kao  prilog maila, a u tekstu navedite svoje ime i prezime te razred.

 

Posebno vas pak pozivamo da o temi razmišljate u kontekstu ekologije i odgovornoga odnosa prema svijetu u kojem živimo, gdje je promjena postala i dijagnoza i imperativ, i strepnja i izazov, nešto što uočavamo i čemu težimo.

Također možete promišljati o knjigama koje su u vama izazvale promjenu, čime su vas inspirirale i čemu su vas naučile.

 

Radove šaljite na adresu tssm.knjiznica@gmail.com

Rok za slanje vaših radova je 23.4.2020. do 12 sati

 

Najbolji radovi bit će objavljeni u Godišnjaku naše škole i mrežnim stranicama školske knjižnice, a učenicima uručene Pohvalnice.

 

Više o manifestaciji pročitajte OVDJE.


[OPŠIRNIJE]FRANZ KAFKA - PREOBRAZBA
Nikolina Dolfić / datum: 19. 4. 2020. 11:04

The Royal Opera House na svojem je Youtube kanalu postavila plesnu adaptaciju romana Preobrazba, književnika Franza Kafke. Roman je dio obvezne lektire za učenike četvrtih razreda naše škole. Predstavu možete pogledati na ovoj POVEZNICI te gledanjem predstave obilježiti Svjetski dan plesa koji se svake godine održava 29.4.

                           Edward Watson as Gregor Samsa in The Metamorphosis © ROH 2012


[OPŠIRNIJE]POSADI PRIČU! - NATJEČAJ ZA SREDNJOŠKOLCE
Nikolina Dolfić / datum: 10. 4. 2020. 13:13
Este McLeod Look closely

Dragi srednjoškolci,

pošaljite nam svoje neispričane priče. Pišite o odgovornosti, dobroti, poštovanju, nježnosti, suosjećanju, humanosti, pravednosti, ustrajnosti, ljubavi, preobrazbi.

Ispričajte nam u kratkoj proznoj formi do 100 riječi. Priči, prema želji, možete dodati i naslov (koji se ne ubraja u broj zadanih riječi).

Upravo sada treba nam ovakvih riječi i ovakvih priča: da nas povežu, da nam pomognu, da nas vrate pravim vrijednostima.

U vama i u vašim pričama skrivena je moć  kojom mijenjate svijet!


Uvjeti natječaja su pod opširnije.


[OPŠIRNIJE]FILMSKI NATJEČAJ ZA SREDNJOŠKOLCE
Nikolina Dolfić / datum: 9. 4. 2020. 12:04

Info zona traži grupu srednjoškolaca koja će snimiti najbolji kratki video uradak o aktualnim izazovima Generacije Z. Za početak, dovoljno je imati bilo koji uređaj s kamerom i do 15. travnja zainteresiranu peteročlanu grupu prijaviti putem prijavnice dostupne na infozona.hr/prijava.

- Prijavljene grupe dobit će zadatak u svojim domovima snimiti video materijale koji aktualiziraju promišljanja srednjoškolaca o aktualnoj borbi protiv pandemije, utjecaju na kvalitetu života, obrazovanje i navike te razmišljanja o budućnosti i ulozi mladih u društvenim izazovima uzrokovanih pandemijom. Za potrebe komunikacije, snimanja i razmjene materijala moći će koristiti dostupne online servise i kamere svojih mobitela, laptopa i slično, a imat će osiguranu online mentorsku podršku u čemu će im koristiti i moje desetogodišnje producentsko iskustvo na filmovima, serijama i reklamama - objašnjava Anđela Prnjak iz Info zone, ističući da će grupa koja najbolje obavi zadatak dobiti nagradu u iznosu 1000 kuna.


[OPŠIRNIJE]RSS


preskoči na navigaciju